La Colla

escut_ball_de_bastons-1
El BALL DE BASTONS DE MONTBLANC som una colla de bastoners que executen balls ancestrals i tradicionals de la Vila Ducal de Montblanc. Els bastoners es divideixen en dreters -de color blau-, esquerrers -de color vermell- i el flautista -d’ambdós colors-.

El seu ric repertori està format per una quarantena de balls executats de forma dura, seca, gairebé violenta, al ritme de la melodia suau d’una flauta dolça que fa de contrapunt al so fort i sec dels bastons (elaborats a partir de rajos de rodes de carro) picant entre ells.

Segons la tradició, l’origen es troba en els traginers baixmedievals que es defensaven dels bandolers amb els radis trencats de les rodes de carro, llavors quan arribaven a Montblanc representaven la lluita que havien tingut amb els assaltants.

El Ball de bastons de Montblanc està actualment format per una trentena de bastoners a la Colla Gran i una vintena a la Colla Petita.

 

DISTINCIONS i MÈRITS
– Medalla d’or “Vila Ducal de Montblanc”, Ajuntament de Montblanc, 2014
– Primera colla bastonera en actuar a la Xina (Hangzhou, 2011)
– Banderer de la Sang, Congregació de la Sang, Montblanc, 2011
– Medalla d’argent “Vila Ducal de Montblanc”, Ajuntament de Montblanc, 2010
– Seu de la XXXV Trobada Nacional de Bastoners de Catalunya, Montblanc, 2010
– Insígnia d’argent, Coordinadora de Ball de Bastons de Catalunya, Súria, 2005
– Soci honorífic, Amics de Montblanc, Montblanc, 1991
– Seu de la V Trobada Nacional de Bastoners de Catalunya, Montblanc, 1980
– 3r classificat, Concurs de ball de bastons del Penedès, Barcelona, 1935


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /homepages/6/d610768202/htdocs/clickandbuilds/montblanc/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399