Els orígens llegendaris

Si parlar de l’origen del ball de bastons a Catalunya és dificil i existeixen diverses teories sobre les seves arrels (dances agrícoles prehistòriques, balls pírrics grecs, ball medieval d’espases, …), intentar esbrinar els orígens del ball de bastons a Montblanc pot semblar una tasca impossible.

La llegenda del ball de bastons de Montblanc

La tradició oral montblanquina explica que, a finals del segle XVI, Montblanc era una vila on hi paraven molts traginers que feien el Camí Ral de Tarragona a Lleida.

En aquella època també hi havia moltes partides de bandolers que assaltaven les caravanes. Els traginers, per defensar-se, intentaven posseir algun pedrenyal però la majoria tenien eines, pedres o pals per intentar aturar els bandolers. Així doncs, sovint hi havia autèntiques batusses entre traginers i bandolers que acabaven a pedrades, cops de puny, mossegades o bastonades.

bandolers

Conta la llegenda que quan els traginers arribaven a una de les tavernes de Montblanc per descansar o fer-hi nit, sovint explicaven com els havia anat el viatge. Si hi havia hagut brega amb els bandolers, explicaven la baralla i, si era el cas, representaven la lluita que havien tingut amb els pals (normalment raigs de roda de carro trencats).

I així, d’aquesta manera, va iniciar-se el nostre ball de bastons…

Se non è vero, è ben trovato


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /homepages/6/d610768202/htdocs/clickandbuilds/montblanc/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399

Deixa un comentari