P1020868

NOUS BASTONS

Les rodes de carro (de les que n’aprofitem els raigs per fer els bastons amb què picar) antigament eren molt nombroses però avui dia cada cop és més difícil aconseguir-ne, a causa evidentment del fort descens en la producció.

Aquesta situació va dur als responsables bastoners ha plantejar-se ja fa anys el futur dels bastons i experimentar amb altres tipologies de fustes; alzines, pins, roures,… però cap alternativa assolia la sonoritat ni la duresa necessària per aguantar els cops com la que proporcionen els raigs de rodes de carro usats, doncs el pes del propi carro els dóna una duresa extrema, perfecta per al ball de “braó mig salvatge dels de Montblanch”, tal i com deia el folklorista Joan Amades al seu Cançoner Popular de Catalunya.  Durant les darreres setmanes, responsables i bastoners del Ball de Bastons de Montblanc han estat voltant a la recerca de més rodes. Una exploració que cada cop s’ha de fer més lluny, més extensiva tot buscant el tresor bastoner per excel·lència; rodes de carro en bon estat.

En concret, els montblanquins es van desplaçar per diversos punts de la Conca de Barberà, l’Urgell i fins la Noguera per poder-se emportar a casa un total de 22 rodes de carro de les que en sortiran aproximadament 300 bastons aptes. El Ball de Bastons de Montblanc vol donar les gràcies, de nou, públicament, a tots els voluntaris de la Trobada Nacional i a totes les persones que han posat el seu granet de sorra perquè aquesta tradició tan nostra i tan antiga continuï molts anys més.

Deixa un comentari