MOR RAMON SANAHUJA, MESTRE BASTONER

El Ball de Bastons de Montblanc lamenta comunicar al món bastoner català la defunció, el passat dissabte dia 14 de febrer de 2009, del president de l’entitat, el Mestre Bastoner Sr. Ramon Sanahuja Cartañà “Ramon Torrat”, als 84 anys i després d’una llarga malaltia.

En Ramon fou bastoner a Montblanc de ben jovenet durant els anys 40, en plena postguerra. El 1964, un grup de vailets van anar a cercar-lo per demanar-li que els ensenyés l’art de picar els bastons. D’aquesta manera fou com el Ramon Torrat es posà al capdavant del Ball de Bastons de Montblanc. La seva primera decisió va ser demanar al Batlle permís per a què els bastoners montblanquins lluïssin al pit l’escut de la Vila Ducal, cosa que ha succeït fins l’actualitat.El Ramon destacava per la seva senzillesa, el seu bon tarannà i l’amabilitat en les seves paraules. Va ensenyar l’art de picar als bastons a tants joves montblanquins durant dècades i va saber inculcar en tots els bastoners de la segona meitat de segle XX el seu amor vers el Ball de Bastons. L’últim acte de la seva dilatada vida el va signar precisament com a representant del Ball de Bastons de Montblanc en un ofici solemne al Santuari de la Mare de Déu de la Serra, patrona de la Vila Ducal.El diumenge dia 15 de febrer, l’església de Santa Maria la Major de Montblanc quedava literalment petita per acomiadar el Ramon Torrat. A més, bastoners i ex bastoners de totes les edats van rendir el seu últim homenatge al Ramon; des dels bastoners més joves fins als més grans no hi ha cap bastoner montblanquí que no conegui la figura del Ramon, i va ser molt emotiu quan més de 60 bastoners (altres no van poder picar a causa de l’emoció) varen picar la “Marxa dels Soldats” a la Plaça de Santa Maria per dir-li el seu últim adéu. Uns sentits aplaudiments van acomiadar definitivament el fèretre del Ramon en un cotxe funerari atapeït de corones i flors.

El nostre més sentit condol a la família del Ramon i a l’extensa família del Ball de Bastons de Montblanc. Descansi en pau.

Foto Ramon Sanahuja

RAMON SANAHUJA CARTAÑÀ

(10/8/1924 – 14/2/2009)


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /homepages/6/d610768202/htdocs/clickandbuilds/montblanc/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399

Deixa un comentari