537-foto4

FESTES DE SANT MATIES. Colla De 28

El passat cap de setmana 8 i 9 de maig de 2009 es van celebrar les Festes de Sant Maties a Montblanc. Tal i com mana la tradició, la Colla Gran dels bastoners montblanquins va acompanyar les autoritats locals a la Salve solemne que es va cantar a l’església de Santa Maria. A la sortida, autoritats i seguici van anar fins a la nova Plaça dels Jueus per procedir a la seva inauguració oficial. Posteriorment, la comitiva va tornar a la Plaça Major on es va donar per acabada la vigília de la festa. Aquella mateixa nit els bastoners i col·laboradors de la taverna medieval del Ball de Bastons van celebrar un sopar de germanor amb sorpreses i molt bon ambient.

L’endemà dissabte, els més matiners van trobar-se amb un estand a la Plaça Major on podien apuntar-se tots els ex-bastoners, amb l’objectiu d’editar un extens cens bastoner montblanquí. Després de la Missa solemne en honor a Sant Maties, començava l’esperada actuació del Seguici popular montblanquí a la Plaça Major. Quan fou el torn del Ball de Bastons de Montblanc; la Colla Infantil efectuà “La Seca” i “Les dones” amb una energia renovada i estrenà, per primer cop en públic, un llarg i aplaudit ball del “Tres i Clos”.

A continuació, la Colla Gran es col·locava al bell mig de la gent gairebé al mateix ritme que els ex-bastoners s’hi anaven arremolinant ben a prop, doncs cap d’ells volia perdre’s l’actuació; colla de 28 i “Perico” sencer presagiaven un dia memorable. Els bastoners en actiu van formar una creu de set quadros i el flautista va tocar l’entrada de “Els Jueus”, aquest fou el primer ball en públic de la Colla de 28.

Acte seguit, es va anunciar el “Perico”. L’emoció va embriagar tots els membres del Ball de Bastons quan els Caps de Colla van dedicar el ball al desaparegut Mestre Bastoner Ramon Sanahuja “Torrat”, mentre la seva vídua i fills van col·locar-se al costat del banderí del Ball de Bastons. Si el “Perico” és probablement el ball més difícil tècnicament de tot el repertori dels bastoners montblanquins, aquest fou molt especial pel record al Ramon, per fer-lo sencer i per fer-lo com a colla de 20. Sí, un “Perico” sencer i de 20 !! Molt ferm, ferm de debò. Seguidament, la Colla de 28 va executar la “Trumfa amb Marxa” fins a davant de la Casa de la Vila, on va finalitzar la seva actuació amb el “Ball de Sant Joan” davant de les autoritats locals del consistori montblanquí. D’aquesta manera va concloure una de les actuacions sens dubte més emotives dels últims anys i amb major expectació en els cercles bastoners.


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /homepages/6/d610768202/htdocs/clickandbuilds/montblanc/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399

Deixa un comentari