FESTA MAJOR DE MONTBLANC

Un any més, arriba el setembre i amb ell la Festa Major de Montblanc, en honor a la Mare de Déu de la Serra, patrona de la Vila.

Enguany per al Ball de Bastons de Montblanc la festa va iniciar-se el dia 3 de setembre amb la inauguració de l’exposició “Joan Amades, la memòria d’un poble” al Palau Alenyà de Montblanc. Tal i com ja van fer en l’homenatge a Amades que es va celebrar a l’església de Santa Maria l’últim cap de setmana d’abril, el Ball de Bastons de Montblanc també va participar-hi per homenatjar el folklorista que va treure a la llum la primera referència escrita del grup, que data de 1734 –i que enguany se’n commemora els 275 anys–

El primer dissabte de la Festa, dia 5 de setembre, els bastoners montblanquins van voler fer una petita exhibició sorpresa al Santuari de la Serra per, acte seguit, alguns dels components córrer la II Cursa de Relleus de les Entitats.

Però la traca grossa de la Festa Major s’iniciava el dilluns 7 de setembre amb l’assistència a la Salve Solemne, presidida per les Il·lustres Autoritats. Acte seguit, els bastoners van celebrar un animat sopar al local d’assaig on es va degustar un magnífic pernil, regal dels Bastoners de Gràcia en motiu de l’actuació que va fer la colla montblanquina el passat 15 d’agost a la Vila de Gràcia, i on es van lliurar diversos records personalitzats als membres de la colla.

La Diada de la Mare de Déu de la Serra (8 de setembre) per als bastoners va començar amb la puntualitat acostumbrada (mentre sonaven les 7 del matí a les campanes de Santa Maria), fou quan van arrencar les matines que els dugueren a escampar el seu picar de bastons per diverses parts de la Vila durant bona part del matí. L’actuació a la Plaça Major fou molt especial, destacant en primer lloc el càlid aplaudiment que va rebre la colla infantil després de la seva actuació. La colla gran, al seu torn, pogueren oferir al públic assistent un inèdit “Ball del Vila-salva” de 24, mai vist fins llavors, i un tomb a la Plaça fenomenal amb una “Marxa Vella” de 28. Un tomb que s’aturà just davant la Casa de la Vila per picar els “Tres Tambors” en honor als membres del Consistori montblanquí que seguien l’actuació des del balcó de l’Ajuntament.

L’endemà, 9 de setembre, a la Plaça Major la colla infantil va demostrar un cop més que, malgrat el pas d’alguns dels seus membres a la colla gran, la pedrera bastonera puja amb molta força. Seguidament, amb la colla gran, es pogué gaudir d’un espectacular “Pasqualé” seguit del “Perico”, molt possiblement el ball més difícil –tècnicament– de tot el ric repertori bastoner montblanquí. En aquest dia, els bastoners sí que feren el tomb sencer a la Plaça per acabar la Diada de Festa Major amb un ball davant les Autoritats.

Enguany, la festa no s’acabà aquí ja que el dia 10 els bastoners estigueren atrafegats organitzant, juntament amb els Dimonis de Montblanc i l’Associació Cultural Andalusa de la Conca de Barberà, les barres per a la festa de St. Francesc del dia 10 a la nit; amb els Discípulos de Otilia, Che Sudaka i la Festa Flaixbac. Una nit molt moguda i on el Ball de Bastons de Montblanc va fer visible la seva petja.

El matí de la Diada Nacional, una representació dels bastoners montblanquins van participar, com la resta d’entitats de la Vila, en l’acte d’homenatge a Francesc de Castellví a la plaça de Sant Francesc en motiu de l’11 de setembre.

Per tancar una setmana molt atapeïda, el dissabte dia 12 de setembre el Ball de Bastons va col·laborar amb els Torraires de Montblanc en la celebració del seu 15è aniversari i va apadrinar un dels pilars que van realitzar els castellers montblanquins. La cloenda va ser una breu exhibició a la sortida de missa a Santa Maria.

El Ball de Bastons vol agrair públicament a totes les persones que ens acullen a casa seva el dia 8 de setembre a les matines així com a tots els col·laboradors de la festa del dia 10. Finalment, donar la més sentida enhorabona a José Aneas i Mari Navarro per les seves Noces d’Argent i molt especialment al Cap de Colla Joan Jàvega i la seva esposa Anna València pels 25 anys de casats, que van poder compartir amb els seus familiars i amb tota la colla del Ball de Bastons de Montblanc que no es va voler perdre un dia tan emotiu per als nuvis.


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /homepages/6/d610768202/htdocs/clickandbuilds/montblanc/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399

Deixa un comentari