I dos segles enrere…

Tal dia com avui de fa 200 anys, l’11 d’agost de 1816 era diumenge i a Montblanc celebràvem unes grans festes. El motiu? El retorn de la imatge de la Mare de Déu de la Serra al seu Santuari després de la reconstrucció de l’edifici, molt malmès com a conseqüència de la Guerra del Francès (1808-1814).

Poc abans de l’entrada de l’exèrcit de Napoleó a Montblanc, el 1811, es va traslladar d’amagatotis la cinc-centenària imatge de la Patrona a l’església de Santa Maria. Els francesos convertirien poc després el Santuari de la Serra en el seu quarter i, després de les batusses de la guerra, aquest va quedar gairebé arrasat. Però vet aquí que al rector Mn. Maties Jové li va tocar la Rifa de Madrid (5.000 duros!!  Tota una fortuna d’aquell temps!!) i es va restaurar el Santuari. Ara, dos anys després del final de l’enfrontament bèl·lic, la imatge de Nostra Senyora de la Serra tornava a la seva restaurada casa.

Per celebrar-ho, tota la Vila Ducal es va bolcar en aquelles festes i segons consta en la documentació de Fra Pere Nolasc, a les processons hi van participar, entre altres, “el [baile] de los palillos con sus inocentes sacudimientos“, és a dir, ‘el [ball] dels bastonets amb els seus innocents sacsejos’.

I aquesta és la primera vegada a la història que trobem una referència al ball de bastons a Montblanc.

I d’això fa justament 200 anys!!

serra'23

Foto: Interior del Santuari de la Mare de Déu de la Serra de Montblanc (J. Salvany, 1923, Fons Salvany, Biblioteca de Catalunya, Barcelona)

Deixa un comentari