Festes extraordinàries

Aquesta Festa Major de 2016 hem viscut a Montblanc unes noves Festes de la Serra, gràcies a l’efemèride dels 200 anys de la primera referència escrita del ball de bast… ehem, perdó…, gràcies a l’efemèride dels 200 anys del retorn de la Verge i les monges clarisses al Santuari reconstruït.

img-20160909-wa0002Per als bastoners, la Festa va començar el dia 7 de setembre amb l’actuació del Seguici Infantil: la Colla Petita vam participar en la Cercavila i actuació final a la Plaça Major on van picar la Seca (el primer ball, com és tradició de sempre), els Tres Tambors i una Marxa Llarga de rècord. Una actuació, aquesta del Seguici Infantil, que ens va deixar imatges tan boniques com aquesta captada per @instamter. A més, aquesta va ser la primera actuació a Montblanc com a bastoner de l’Alan Arasa, que va fer el seu debut.

A continuació la Colla Gran vam acompanyar les Autoritats a la Salve Solemne i acte seguit vam picar a la Plaça Major uns excel·lents balls de la Tral·lara, els Tres Tambors i la Marxa Llarga.

La Diada de la Mare de Déu de la Serra, dia 8 de setembre, va iniciar-se a Montblanc amb el repicar dels nostres bastons a les 7h del matí. I com ve sent habitual, vam anar a despertar exbastoners, amics i l’Alcalde -no així el Regidor de Festes-.
img-20160911-wa0003
Aquest any vam actuar també al Casal Montblanquí amb la col·laboració de diversos exbastoners i, a casa l’Alcalde, alguns es van fer passar la son a base d’aigua, molta aigua!

Ja al migdia, els petits vam incorporar-nos al Seguici Complert i hi va haver l’esperada actuació a Plaça del dia 8 de setembre. La Colla Petita es divertia amb la Seca, el Pagès i la Marxa Llarga, mentre que la Colla Gran sobresortia amb un excel·lent Perico i un nerviós Popurri amb Marxa Llarga i Tomb a la Plaça. Calia reservar forces!

Ja per la tarda, els bastoners vam presenciar la sortida de la imatge de la Mare de Déu de la Serra del seu Santuari i va començar una Solemne Processó pels carrers de Montblanc on es van alternar les marxes Llarga -de la Colla Petita- i Nova -de la Colla Gran-. Al finalitzar el recorregut, les dues colles vam entrar a l’església de Santa Maria per esperar la Verge i retre-li homenatge des de l’Altar Major però aquest any no va poder ser ja que l'”embrague” del vehicle que transportava la imatge va dir prou a escassos metres del seu objectiu! Haurem d’esperar molts anys per tornar a viure un moment tan màgic!! Quina llàstima!!

Deixeu-nos explicar-vos també que dins l’església va acostar-se a saludar la Colla Petita Mn. Jaume Pujol, Arquebisbe de Tarragona i Primat, qui va estar molt simpàtic amb els bastoners petits tot i lamentar que la Verge no havia volgut entrar a Santa Maria, o que, rememorant la llegenda de 1296, s’havia volgut quedar al carrer Hortolans….

L’endemà al matí, dia 9 de setembre, només sortia la Colla Gran. Vam tenir un convidat excepcional; el Molt Hble. Sr. Carles Puigdemont, President de la Generalitat de Catalunya, qui va plasmar en el seu compte de twitter aquesta genial imatge de sota:

fb_img_1473582706874

Després de la Missa arribaven els balls de lluïment a la Plaça Major que van tenir un component emotiu. El primer ball va ser un imponent Vilasalva complert, excels! A continuació vam picar el Pasqualé amb invitació al ja exbastoner i nou geganter Sergi Miró. Per tancar Plaça, vam fer per primer cop el Tomb a la Plaça amb Marxa Nova, una marxa sense precedents i que va servir per acomiadar-se al bastoner veterà Sergi Guasch que a partir d’ara se centrarà en fer créixer la Colla Petita.

img-20160909-wa0013Ja per la tarda, calia retornar la marededéu al seu Santuari i els bastoners vam ser presents a la Processó fins a la Serra. Uns moments màgics i d’il·lusió que van precedir l’entrada de la Mare de Déu de la Serra a casa seva. A continuació les dues colles ens vam fer la foto oficial de les Festes i, com sempre, la Festa va acabar amb menjar i beure per a petits i grans.

Visca la Mare de Déu de la Serra! Visca el Ball de bastons!

img-20160909-wa0012

Susto!!!


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /homepages/6/d610768202/htdocs/clickandbuilds/montblanc/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399

Deixa un comentari