Perpignan, la catalane

El passat cap de setmana, 29-30 de juliol, va tenir lloc la DAP (Diada Adifolk a Perpinyà). La capital del Rosselló va acollir una trentena de grups del món de la cultura popular catalana: gegants, gralles, diables, facolners… i el Ball de Bastons de Montblanc.

L’expedició montblanquina va estar formada per una quarantena de persones entre bastoners i acompanyants. Vam fer colla de setze i comptàvem amb tres reserves, fet que vam agrair ja que, el dissabte, hi havia programades dues cercaviles: una pel matí i una per la tarda. La bona recepció del públic va provocar que qualsevol carrer fos bo per fer la Marxa Vella o la Marxa Nova. En el espais més amples féiem balls com els Jueus, els Tres Tambors, els Soldats o el Sant Joan.

Ambdues cercaviles les vam començar al Castellet, antiga porta d’accés a la ciutat. Allí es
concentraven tots els grups i, amb l’ajuda dels voluntaris d’Adifolk, s’anava organitzant la
cercavila. En els espais d’exhibició, a la Plaça de la República i a la Plaça Leon Gambetta, davant de la Catedral, vam picar el Vilasalva i el Pasqualé acompanyats de la Trumfa amb Marxa Nova. En tots dos casos, enmig d’un silenci sepulcral que es va trencar amb els aplaudiments del públic.

Entre les dues cercaviles, vam gaudir del dinar de germanor: un assortit d’embotits francesos.
Després de dinar, l’Ajuntament de Perpinyà va rebre a tots els grups i es van fer els corresponents intercanvis de records.

A la nit, a la Catedral de Sant Joan Baptista, va haver-hi concert amb cobla i cor i es van ballar
sardanes.

Diumenge va ser un dia més tranquil. Després d’esmorzar, vam fer turisme pels llocs més
emblemàtics de Perpinyà: el Castellet, el Palau dels Reis de Mallorca, i al mateix cor de la ciutat on es concentren els barris de gitanos que, curiosament, són qui més parlen català de la ciutat.

Després de dinar, l’autobús ens esperava davant de l’hotel per posar fi a aquesta estada a la Catalunya Nord i, a la que s’espera que sigui la primera de moltes més diades d’Adifolk a Perpinyà.

Des del Ball de Bastons de Montblanc volem felicitar i agrair a Adifolk el bon funcionament de la diada i tota la tasca que fan pel foment, conservació i dinamització de la cultura popular catalana.

IMG-20170730-WA0014

Deixa un comentari